Blog, érdekes cikkek

Dr. Lévai Antal blog
A haszonélvezeti jog értéke

Özvegyi joggal vagy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanok esetében szokott felmerülni az a kérdés, hogy az így megterhelt ingatlanok egyáltalán forgalomképesek-e. Ha igen, akkor milyen lehetőségek vannak a haszonélvezet megszüntetésére.

2022. május 29.

Dr. Lévai Antal blog
Ingatlan birtokátruházása

Az ingatlan-adásvételi, illetve ingatlan-ajándékozási szerződések lényeges eleme az ingatlan birtokátruházása. Ekkorra a vevő – általában – már megfizette a teljes vételárat, így megszerezte a birtokba lépéshez való jogosultságát.

2022. április 2.

Dr. Lévai Antal blog
A homlokzatszigetelés problémája

A telekhatáron álló családi házak utólagos hőszigetelése kapcsán rendszeresen felmerülő bökkenő a szomszéd telkére benyúló szigetelés. Ma már nem ritka a 15-20 cm vastag homlokzati hőszigetelés, de a probléma már 5 cm vastagságnál is fennáll.

2022. március 3.

Dr. Lévai Antal blog
Békességet, boldogságot!

Békességet, boldogságot, csengőszót és gyertyalángot.
Ajándékot, szeretetet, s mindent, ami fontos neked.
Ajtód elé fehér bársonyt, adjon Isten szép karácsonyt!

2021. december 24.

Dr. Lévai Antal blog
Földcsere

A földcsere azok számára megoldás, akik a földjeik mellett lévő vagy a földjeik közé beékelődő más tulajdonában álló földet szeretnék megszerezni. A gazdálkodó a megszerzendő földért ilyenkor nem pénzzel fizet, hanem egy máshol lévő földet ad cserébe.

2021. november 8.

Dr. Lévai Antal blog
Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan

Sokan gondolják azt, hogy a haszonélvezettel terhelt ingatlanokat nem lehet adni-venni. Pedig ezek az ingatlanok is forgalomképesek, bár a teher miatt az értékük kevesebb, mint a hasonló adottságú, ám tehermentes ingatlanoké.

2021. április 26.

Dr. Lévai Antal blog
Kaució (óvadék) lakásbérlet esetén

Amit a hétköznapokból kaucióként ismerünk, azt a jog óvadéknak hívja. Többek között bérleti és lakásbérleti szerződések esetén találkozhatunk vele, a szerződés egyik biztosítéka, a bérlő kötelezettségei teljesítésének biztosítására szolgáló egyik ismert módszer.

2021. március 18.

Dr. Lévai Antal blog
A házastársi vagyonközösség

Az új Polgári Törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy ha a házastársak egy házassági vagyonjogi szerződésben eltérően nem rendelkeznek, közöttük a házassági életközösség időtartama alatt házastársi vagyonközösség, az ún. törvényes vagyonjogi rendszer áll fenn.

2021. február 28.

Dr. Lévai Antal blog
A lakás- vagy házvásárlás kérdései

Az ingatlanvásárlás megfontolt döntéseket igényel, különben az adásvétel elhúzódó folyamat lehet, amely buktatókat is rejthet magában. Ezért minél korábban érdemes ügyvédhez fordulni, aki tájékoztatást adhat a legfontosabb kérdésekben és átsegíthet az ügyintézés nehézségein.

2021. február 2.

Dr. Lévai Antal blog
Tudnivalók a válásról

Amit a köznyelv válásnak hív, azt a jogi szaknyelvben házassági bontópernek nevezik. 2018 óta új fejlemény, hogy a házasság felbontásával kapcsolatos bírósági eljárásnak nem része a felek vagyonának megosztása. A házastársi vagyonközösség megszüntetése külön eljárásban történik, és nem szükséges hozzá bíró közreműködése.

2021. január 20.

Dr. Lévai Antal blog
Ingatlan-ajándékozás a családban

Számos oka lehet annak, hogy a családtagok ingatlant ajándékoznak egymásnak. Lehet, hogy a szülők egy lakás vagy egy építési telek ajándékozásával segítenek a gyermeküknek. Az is megtörténhet, hogy egy örökhagyó nem végintézkedés útján szeretné a vagyonát szétosztani, hanem már életében elajándékozza az egyes vagyontárgyakat.

2021. január 7.

Dr. Lévai Antal blog
Legyen az ünnep csendes...

Legyen az ünnep csendes, mint szíved dobbanása,
legyen békés, mint a hó hullása.
Legyen szép, mint gyertya ragyogása,
és vidám, mint gyermek kacagása.
Boldog karácsonyt!

2020. december 24.

Dr. Lévai Antal blog
További szigorítások a COVID-19 miatt

Mivel a maszkviselés önmagában nem lassítja eléggé a koronavírus-járvány terjedését, valamint a megbetegedések számát csökkenteni kell, a kormányfő ma délelőtt újabb, ezúttal szigorúbb korlátozásokat jelentett be, amelyek – az Országgyűlés döntésétől függően – várhatóan november 11-én 0:00 órától lépnek életbe.

2020. november 9.

Dr. Lévai Antal blog
Változás a földvásárlásnál

2020. július 1-én módosult a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Földforgalmi törvény) 18. §-a. Osztatlan közös tulajdon esetén elővásárlási jog csak 3 év után jár a tulajdonostársnak.

2020. november 9.

Dr. Lévai Antal blog
Közös tulajdon megszüntetése

Gyakran előfordul, hogy öröklés esetén (vagy más ügylet révén) egy ingatlannak több tulajdonosa lesz, és a tulajdonostársak nem tudnak megállapodni a közös ingatlan használatában. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milyen módon lehet a közös tulajdont megszüntetni.

2020. október 18.